Stratejik Planlama Danışmanlığı

Stratejik Planlama

Ürün / Şirket / Marka İçin Mümkün Olanların Ortaya Koyulması

Giriş

Stratejik planlama, piyasadaki sebebi sonuca bağlayan tüm bağların, nedenselliğin ve buna bağlı olarak mümkün olanların ortaya koyulmasıdır.

Stratejik planlamanın başarı ölçüsü, pazar mekaniğinin ortaya öyle bir şekilde koyulmasıdır ki karar vermeye yer kalamasın.

Sebep sonuç ilişkileri ortaya koyulurken akıl yürütmenin temel usulü:

  • piyasada bu varsa bu da vardır,
  • piyasada bu oluşmakta ise buna bağlı olarak bu da oluşacaktır,
  • piyasada bu yoksa bu da yoktur,
  • piyasadan bu silinmekte, azalmakta, dağılmakta, yok olmakta ise bu da silinecek, azalacak, dağılacak, yok olacaktır

şeklinde özetlenebilir.

Bu akıl yürütme usulü ile sebep sonuç ilişkilerinin ortaya koyulabilmesi için:

  • önce piyasada her ne varsa ortaya koyulacak
  • sonra aralarındaki alış - veriş ortaya koyulacak ve
  • sonunda mekanizma ve buna bağlı olarak mümkün olanlar ortaya çıkacaktır.

Bu şekilde piyasa mekaniğine ilişkin kurulacak sebep - sonuç zinciri

  • mümkün olanı ve
  • mümkün olmayanı

söyleyebilecek kalitede kurulursa karar vermeye yer kalmamalıdır.

Pazardaki Satıcılar - Tüketiciler ve Aralarındaki Bağlar

  1. Tüketicilerin istek ve ihtiyaçları vardır
  2. Tüketicilerin istek ve ihtiyaçları tüketicilerin alım güçlerine ve diğer bazı özelliklerine göre çeşitlenir. Bu, benzer temel faydayı sunan ürünler için farklı tüketici sınıflarını / gruplarını doğal olarak doğurur.
  3. Farklı tüketici gruplarına, aynı veya benzer faydayı çeşitli tatmin düzeylerinde sunan ürün ve hizmetler, kar etmek isteyen satıcılar tarafından sunulur.

Durum böyle ve para kıt iken alışveriş aşağıdaki gibi işler:

Kim? Nesi var? Ne istiyor? Gücü ne?
Tüketici Para Ürün Karar verme
Şirket Ürün Para Cazibe
Rakip Ürün Para Cazibe

En uç noktada, tüketici ürünü satın almak suretiyle elde edebileceği en yüksek tatmini alıp az para vermek isterken; satıcı, en düşük nitelikteki ürünü en yüksek fiyata tüketiciye satmak ister.

Bu alış - verişte farklı tüketici grupları, istek ve ihtiyaçlarını tatmin edecek ürünlerin, nitelik paketlerini, kısıtlarına bağlı olarak farklı önceliklendirirler. Biri için bir özellik çok cazip iken diğeri için bir başka özellik çok daha cazip olabilir. Piyasanın mekaniğini ortaya koymak için tüketici gruplarının bulunması gerekir.

Nasıl Bulunacak?

Tüketici gruplarını bulmak için rakip ürünlerden (ve kendi ürününüzden) yola çıkılacaktır. Tüm rakip ürünler listelenecek ve tüm bu ürünler sınıflandırılacaktır. Daha sonra sınıflandırılmış bu rakip ürünleri, satın alan tüketiciler ilave edilecek ve oluşacak gruplar kullanılacaktır. Mantığı basitçe, bir ürün çeşidindeki tüm ürünler ortaya koyulup, çeşitli özelliklerine göre sınıflandırıldıklarında ürün grupları ortaya çıkar. Bu ürün gruplarını satın alan müşteriler de ilave edilirse tüketici grupları ortaya çıkar.

Bunun için:

  • ilk olarak pazarda aynı faydayı sunan (ikame mallar da dahil olmak üzere) tüm rakip ürünlerin listelenmesi gerekir (çok fazla olsalar bile)
  • ikinci aşamada listedeki ürünleri birbirinden ayıran kriterler belirlenecek ve bu kriterler puanlanacaktır (örnek: fiyat, teknolojik özellikler, kalite unsurları, form - fonksiyon ayrımı ...)
  • daha sonra ürünleri ayıran en önemli kriterlere göre (genellikle 2 yeter) puanlanmış ürünler koordinat sisteminde gösterilecektir.

Birbirine yakın olanlar bir bölge olacak şekilde sınırları çizilirse birbirine az çok benzeyenlerin bir arada olduğu gruplar çıkar ve bu grupların profillerinin çıkartılmasını da mümkün kılar. Bu profiller, rekabet gruplarının pek çok özelliklerini ortaya koyar ve önemli bir veridir (ürünle ilgili teknik özellikler, satıcı ile ilgili özellikler, üretim teknolojileri ile ilgili özellikler, satıcıların finansal yapıları ile ilgili özellikler...).

Rakip ürünleri satın alan tüketiciler de grafiğe ilave edilip bu tüketici gruplarının da satın alma alışkanlıkları, gelirleri, demografik, coğrafi, psikolojik, ekonomik özellikleri, grup büyüklükleri... kapsayacak şekilde çıkartılırsa tüketiciler ile satıcıları birbirlerine bağlayan alış veriş ilişkilerinin sebepleri ortaya çıkar.

Bir ürün almaya karar verdiğinizde önünüze pek çok seçenek çıkar.

Bu ürünler, pazarda çeşitli özellikleri ile birbirlerinden ayrılırlar.

Ürünler arasındaki bu farklar, ürünlerin pazarda birbirlerine göre konumlanmasına yol açar.

Nasıl ki pazarda ürünün sunduğu faydayı sunan pek çok seçenek varsa pek çok da müşteri vardır.

Müşteriler de ürünler gibi pek çok özellikleri ile birbirlerinden ayrılırlar.

Müşteriler de özelliklerine göre benzeşir ve farklılaşırlar.

Farklı müşterilerin farklı ürünleri seçmelerine bağlı olarak segmentler oluşurlar.

Grupların bu özellikleri ve grupların büyüklükleri karlılık ve toplam kar olasılıklarına da işaret edecektir.

Tüketiciler ile satıcıları arasındaki alışverişin temelinde tüketicilerin ait oldukları gruba bağlı olarak değişen beklentilerinin, satıcılar tarafından, arz edilen ürünler ile tatminine yönelik olarak doğan hareket vardır. Bu alışveriş ile sağlanmaya çalışılan tatmin konuları birden fazladır. Örnek olarak fiyat, kalite, bulunabilirlik (hemen raftan alıp gitme vs bekleme), seçenekler (large, medium, small), işlevsellik, satış sonrası hizmet, ortaklık (müşteri ile birlikte ve bazen yerine problemleri çözme), marka kriterlerindeki bekledikleri tatmin düzeylerine göre değerlendirilmiş tüketici gruplarından biri aşağıdaki gibi görünecektir:

A ve B Müşteri Grupları Müşteri gruplarının kriterlere göre durumu $0 $10 $20 $30 $40 $50 A ve B Müşteri Grupları Seçenekler Fiyat Kalite İşlevsellik Hizmet Marka A Müşteri Grubu B Müşteri Grubu
Tüketici gruplarının beklentileri böyle iken bazı tüketiciler için daha iyi bir tatmini sağlayacak ve satıcı için de kar oluşturabilecek ürün olasılıkları bazen vardır. Bazen de gerekli büyüklükte bir karı oluşturabilecek ortam yoktur.

Tüketici gruplarının beklentilerine ilişkin kriterler genellikle:

  • Fiyat, maliyet ile ilgili kriterler —> önceliği ucuzluk olan tüketici grupları için,
  • Doğrudan ürünün nitelikleri ile ilgili Ar-Ge ağırlıklı kriterler —> önceliği ürünün çeşitli nitelikleri olan tüketici grupları için,
  • Müşteri hizmetleri, ilgi vb kriterler —> önceliği satıcı ile birlikte kuracağı bir ortaklık ilişkisi olan tüketici grupları için,
  • Marka güvenilirliği vb kriterler

çıkacaktır.

Marka, diğer kriterlerin ve pazarlama faaliyetlerinin bir sonucu olarak oluşacak iken; ürünle ilgili bazı kriterler mecburen yapılacak şeylerdir (mesela large, medium, small ölçüleri gerekiyorsa koyulacaktır) ancak

  • fiyat, maliyet,
  • müşteri hizmetleri,
  • Ar-Ge, ürün nitelikleri

ile ilgili çeşitli ayarlamaların tüketici grubunun tatminine yönelik olarak yapılması gerekir. Bazı gruplar için fiyat kökenli ucuzluk, vadeli alış imkanları vb daha önemli iken, diğer bir grup için kaliteli olması, bazı özel niteliklerin olması vb daha önemli olacak, diğer bir grup için ise kendisine göre ayarlanacak çok özel ürünler vb daha önemli olacaktır. Her grup için farklı olacak bu beklentiler stratejik yapılanma için çok önemli veriler sağlayacaktır.

Grupların özellikleri, beklentileri bir araya getirilirse aşağıdaki olasılıklardan birine doğru bir eğilim ortaya çıkacaktır:

Rekabet Avantajı:
Düşük Maliyet Benzersizlik
Geniş
(sektörün tümüne yönelik)
Düşük Maliyet Stratejisi Farklılık Stratejisi
Dar
(belirli pazar kesimine yönelik)
Odaklanma Stratejisi (Düşük Maliyet) Odaklanma Stratejisi (Farklılık)

Bu eğilim, kolay karlılık ve toplam kara göre seçilecek, hedeflenecek grupta nasıl bir yöntem uygulanacağını söyleyecektir.

Tüketiciler ihtiyaçlarının tatminini isterken satıcılar tüketiciden kar isterler. Grafiklerde tüketicileri ve satıcıları bir araya getiren alış - veriş konularını kolaylıkla görme imkanı vardır. Tüketici elde edebileceği azami tatmini alıp hiç para vermek istemezken, satıcı, asgari nitelikteki ürünü azami fiyata satmak ister.

Ayrıca tüketicilik - satıcılık durumu görecelidir. Araba alışverişinde arabayı alan tüketici, arabayı satan satıcı iken aynı satıcı, arabaya yedek parça tedarik eden satıcılar için tüketici ve yedek parça tedarikçileri satıcı konumundadır. İşleyiş aynıdır.

Sonuçlar, stratejik planlama şirket içinde uygulamaya koyulurken organizasyon yapısının ana prensiplerini, satış yapısını, sistemlerini vs de ortaya koyacaktır. Şöyle ki niteliklerde farklılaşma sağlayacak yapıdaki bir şirket AR-GE ağırlıklı olacak iken sektörün tümüne yönelik bir kapsama alanı seçilirse 1 satış müdürüne pek çok müşteri düşüyor olacaktır. Ya da dar kapsam seçilirse, müşteri ilişkileri önde olacak ve 1 satış müdürüne az müşteri düşecek ve satış felsefesi, politikaları farklı olacaktır. Fiyat, maliyet odaklı stratejilerde satınalma sistem ve organizasyonlarının güçlü olması ihtiyacını doğuracaktır. Tüm bu bilgiler, çıkarımlar, uygulanabilecek stratejinin şirket içinde fiiliyata geçtiği zaman her alanını etkileyecek çıkarımlardır.

Satıcının Tüketici ile Olan Alışverişinde Sürekliliğini Sağlayacak Koşullar

Pazardaki kesintisiz alış - verişte, satıcının (müteşebbisin) devamı, aşağıdaki sebep - sonuç örgüsüne bağlıdır:

Şirketin ürünü, rakiplerin ürünlerine göre müşteri grubunun isteklerini daha fazla karşılamalıdır ve şirket, ürünün devamlılığı ve gelişimi açısından rakiplerinden daha iyi durumda olmalıdır.

Nasıl Bulunacak?

  • Daha önce bulunmuş tüketici grubu bazında ürün beklentilerini ve
  • Sektörde şirketi güçlü kalan kriterleri bul,
  • Grup bazında kriterleri önemlerine göre ağırlıklandır,
  • Her grup için, ilgili gruptaki rakipleri, kriter bazında birbirlerine göre karşılaştıracak şekilde puanla.
  • Puanları, ağırlıklarla çarp ve toplamlarını al.

Tablodaki puanlar, ürünün ve şirketin grupta sağladığı tatmin derecesini ve şirketin, rakiplerine göre ilgili gruptaki güçlü ve zayıf yönlerini gösterecektir. Zayıflıkları geliştirirken uygulanabilecek en ekonomik usul, grupta en çok istenenlerin tatminine yönelik yatırımlar yapmak olacaktır. Rekabet analizinde aklınızda bulundurmanız gerekenler esas itibari ile rakiplerin ve sizin katma değer zincirindeki her bir bakla ile rekabette üstünlük sağlama uğraşısında olduğunuzdur. Yani; satın almada rekabet, tedarikte rekabet, üretim teknolojisinde rekabet, satış ve dağıtımda rekabet, pazar payı ve marka bilinirliğinde rekabet, tüketici isteklerini karşılamada rekabet, finansmanda rekabet... diye gider.

Şirketin, ürünlerini müşteriye sunarken

  • ürünün tasarımı,
  • ürünün fiyatı,
  • ürünün dağıtım kanalı,
  • ürünün promosyonu

müşteri grubu ile en iyi alış - veriş dengesini sağlayacak yapıda olmalıdır.

Ürünün Tasarımı

Daha önce bulunmuş, tüketici gruplarının beklentileri kullanılarak her tüketici grubu için:

  • bir şeyler ister, beklentileri vardır, hoşuna gidenlerin önem sırasına dizilmiş listesi,
  • istediği faydayı elde etmek için katlandıklarının, hoşuna gitmeyenlerin önem sırasına dizilmiş listesi,
  • istediği faydayı elde etmek için yaptıkları, uğraşıları vs önem sırasına dizilmiş listesi

Bizlere, ürün tasarımına konu olacak meselelerle ilgili ipuçlarını verir. Ürün en çok hoşa gidenleri karşılayacak, en çok katlanılan acılara çare bulacak bir çözüm paketi sunmalıdır.

Ürünün Fiyatlanması

Tüketicinin gözünde, fiyat ve değer takasında, esas olan rekabetin ürün nitelikleri ile satıcının ürün niteliklerinin karşılaştırılmasıdır. Tüketici grubundaki tüm ürünler listelendiğinde ürünler:

  • şekil şemal olarak benzer ürünler
  • şekil şemal olarak farklı, fonksiyon olarak benzer ürünler,
  • şekil şemal olarak farklı, fonksiyon olarak farklı ürünlerdir.
Blue Ocean Pricing This is a basic example of a spider chart. The graph depicts a comparison of departemental budgeting and expenditure. Yüksek fiyatlı Düşük fiyatlı Orta fiyatlı Yüksek derecede yasa ve kaynak koruması Taklidi zor Bir dereceye kadar yasa ve kaynak koruması Düşük derecede yasa ve kaynak koruması Taklidi kolay Dairelerin boyutu ürünün çektiği alıcı sayısıyla orantılıdır. Aynı şekil Farklı şekil, aynı fonksiyon Farklı şekil ve fonksiyon, aynı amaç Üç alternatif ürün tipi:

Bu ürünler, bu nitelik paketleri ile, pazar paylarını da gösterecek büyüklükte daireler ile gösterilecek olsa, bu dairelerin bir kısmı yüksekçe fiyatta, bir kısmı orta fiyatta bir kısmı da düşükçe fiyattaki koridorlarda yer alacaklardır. Ürünler ne kadar şekil şemal olarak farklı, fonksiyon olarak farklı benzer amaçla hizmet eden ürünler grubuna girerlerse (o derece patente konu ürünler) fiyatlandırmaları o derece rekabetten bağımsız hale gelirler. Bunu ölçmenin en güzel yolu fiyat - değer takasını değerlendirmektir.

Bu nitelikler ile değeri fiyatından yüksek ise ucuz algılanacak, tersi durumda pahalı algılanacaktır. Duruma göre fiyat, değeri değiştirecek nitelikler düzenlemeleri yapmak gerekir.

Tüketiciler bütçelerini satın aldıkları tüm ürünlere dağıtırlarken

MU1/P1 = MU2/P2 = . . . = MUn/Pn

prensibince uygun olarak davranırlar. Yani 1. ürünün fiyatı 100 TL iken bu üründen 100. TL ile satın aldıkları hazzı, faydayı diğer ürünler için harcadıkları sonuncu lira ile eşit kılmak isterler.

Ürünün Dağıtım Kanalı

Ana prensip, müşteri grubundaki her müşteriyi en ucuza, en iyi şekilde ürünümle biraraya getirmektir. Bunu yaparken karın dağıtım kanalındaki dağılımı hesaba katılmalıdır.

Dağıtım kanalındaki her ilave kademe müşteri grubuna daha çok ulaşılmasını sağlarken, karı azaltacaktır. Ayrıca, serbest toptancı vb formlar daha çok müşteriye ulaşırken, kontrolleri daha zordur. Öte yandan şirkete ait olacak bayi vb kontrol yüksek iken maliyetler yüksek olabilir.

Ürünün Promosyonu

Tüketici gruplarında çıkan profillerdeki müşteri grubunun kullandığı medya araçları bilgisi kullanılarak medya planlarına baz hazırlanır.

Temel felsefe, tüketici gruplarına ürün tasarımında belirlenmiş beklentilerine, acılarına ait çözümler, faydalar tüketici grubunun kullandığı medya araçları kullanılarak duyurulur, hatırlatılır. Çözüm ve faydalara ilişkin kanıt ve dayanak noktalarının da belirtilmesi gerekir.

Şirketin, müşteri grubu ve rakipleri politik, ekonomik, sosyal, teknolojik, çevresel, hukuki risklerde avantaj sağlayacak bir yapıda olmalıdır.

Nasıl Bulunacak?

Her birine ait listelenecek olası riskler müşteri grubu ve rakipler bazında olması yüksek, orta, düşük olasılıklı ve olursa şiddeti yüksek, orta, az olur gibi bir değerlendirme ile karşılaştırılır.

Örnek; rakiplerin bir kısmı Dolar ile borçlanmışken şirket TL ile borçlandıysa Dolardaki artış herkesi farklı etkileyecektir.

Bu risklere ilişkin çareler de çalışılır.

Bunların tamamı ürünün pazarda ne kadar zamandır bulunduğuna bağlı olarak oluşmuş pazar olgunluğuna, ürünün hayat eğrisinin hangi kademesinde olunduğuna bağlı olarak değişir.

Stratejiye Uygun Taktiklerin Belirlenmesi

Kar elde etme kolaylığı olasılıklarına bağlı olarak önceki aşamalarda ortaya çıkmış stratejik eğilimler baz alınarak örnek olarak; rekabetin nispeten az göründüğü, kalitenin ön planda olduğu ve dar bir tüketici grubunu hedef alan stratejiye ilişkin olarak aşağıdaki tablo tüm veriler kullanılarak doldurulur ve veriler öneri olarak sunulan birer aksiyon cümlesi haline dönüşür. Burası artık genel stratejinin, eldeki verilerin derlenip toparlanarak yapılacak işlere, taktiklere dönüştüğü aşamadır.

Piyasadaki Fırsatlar
(O)
1.
2.
Piyasadaki Tehditler
(T)
1.
2.
Şirketin Güçlü Yönleri
(S)
1.
2.
SO
”Maxi-Maxi” Taktikleri
Piyasadaki fırsatları değerlendirmek için şirketin güçlü yönlerini kullanan taktikler
ST
”Maxi-Mini” Taktikleri
Piyasadaki tehditleri bertaraf etmek için şirketin güçlü yönlerini kullanan taktikler
Şirketin Zayıf Yönleri
(W)
1.
2.
WO
”Mini-Maxi” Taktikleri
Piyasadaki fırsatları, şirketin zayıf yönlerini bertaraf etmek için kullanan taktikler
WT
”Mini-Mini” Taktikleri
Piyasadaki tehditleri ve şirketin zayıf yönlerini bertaraf etmeye yönelik taktikler

Ön seçimde ortaya çıkmış strateji alternatiflerinin oluşturdukları nakit kar hesabı üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme, bu işi yapmaya yeterlikte;

  • bir karlılık,
  • iyi bir geri ödeme süresi ve
  • anlamlı bir nakit büyüklüğü

kriterlerine göre yapılır ve anlamlı değerler var ise strateji operasyona gömülür. Bunun da usulleri vardır ve stratejinin operasyon ile bir araya getirilmesi başka bir konudur.

Şirketinizin portföyündeki birden fazla olarak pek çok farklı ürünler var ise bu ürünlerin tamamı

  • sektörlerin lezzeti ve
  • ürünlerinizin kazanç üretme kapasitesini

birlikte değerlendiren bir yaklaşım ile ölçülebilir ve sınırlı kaynağınızı değerlendirecek en iyi portföy tespit edilmelidir. Bunun için sektörlerin lezzetini etkileyen faktörler belirlenerek değerlendirilir ve ürünlerin gücünü kuvvetini etkileyen faktörler değerlendirilir ve ikisi birlikte değerlendirilerek her ürün ile ilgili alınacak aksiyonlar ortaya çıkar. Doğal olarak lezzetli sektörlerdeki güçlü ürünler ile ilgili yapılacaklar ile tatsız sektörlerdeki değişik güçteki ürünler ile ilgili yapılacaklar farklıdır. Kimine yatırım yapmak makul olabilecek iken kiminden de belki vazgeçmek gerekebilir.

Burada anlatılmış stratejik planlama usulü rekabeti yenme, rekabette öne geçme felsefesine göre yapılmıştır. Bu yaklaşım klasiktir ancak rekabette galip gelme prensibine dayanmayan farklı stratejik yaklaşım alternatifi de vardır. Ancak bu olsa bile daha önce strateji yapmamış bir şirket için önce bu klasik anlayış ile başlamak doğru olur ve gerekirse bu klasik yaklaşım veri olarak kullanılarak diğer stratejik yaklaşım kullanılabilir. Burada basitleştirilerek özü ortaya koymaya çalışılarak anlatılmış usülde pazar araştırması vs kullanılmamıştır ve onun yerine şirketin bilgisini kullanması öngörülmüştür. İlk defa stratejik planlama prensipleri ile çalışacak bir şirket için bu olabilir ancak pazar dinamiklerinin işleyişi an be an takip edilebilir, ne olduğunda ne olacağı dinamiklerini anlamış bir şirket zaten doğal olarak pazar araştırmalarını yaptıracak veya ihtiyacı olan veriyi tedarik edecektir. Pazar araştırmaları da yukarıda anlatılmış akışın ihtiyaçlarına göre hazırlanacak, tasarlanacaktır.

Kimler Stratejik Planlama Yapmamalıdır!!!

Ana kısıt, şirketin sektöründe ne olduğuna ilişkin bilgileri bilmiyor olması, stratejik planlama yapmak için gerekecek dataların hazırlanmaması, şirketin maliyetini dahi bilememesi ve benzeri eksiklikler olabilir. Bu sebeplerle aşağıdaki koşullar belli düzeylerde sağlanamıyor ise şirkete önerim akışları, prosedürleri, raporlama sistemleri vs ile uğraşmalarıdır.

  1. Şirket, bir fonun yönetiminde olmamalı,
  2. Şirket, finansal kuruluşlardan kredi alınıp farklı amaçlarla kullanmak üzere kurulmuş şirket olmamalı,
  3. Şirkette düzgün maliyet, raporlama, bütçeleme vb... sistemler olmalı, işleyişi belli bir olgunluğa ulaşmış olmalı,
  4. Şirkette denge - düzen - aidiyet bozulmamış olmalı. Yani çalışanlar şirket ile olan ilişkilerindeki alış - veriş ilişkisinde şirkete sürekli vererek ve karşılığını alamayarak (fazla mesai, hasta iken işe gelme, hakettiğini alamama ...) şirketten kendini alacaklı hissedecek duruma geçmemiş olmalı. Zira bu olursa kendilerini alacaklı hissedenler, şirket organizasyonunda üstlerini takmaz hale geliyorlar ve şirkete aidiyetleri de bozuluyor. Şirkette de haklılık grupları, ayrılmak isteyip ayrılamayanlar, kimseyi takmayanlar, inançsız bezginler... oluşuyor.

Aşamalar aşağıdaki şekilde oluşur:

  1. Anlama. Stratejik planlama yaparken piyasa işleyişini ortaya koyacak domino taşlarını ortaya koyan teorik mekanizmayı anlama.
  2. Şirkete uyarlama ve proje tasarımı. Anlaşılmış kavramların, şirketin özeline indirgeme. Örnek olarak tüm rakiplerin bulunması gerekir anlama aşamasına ilişkin iken x, y, z ve şu şu listelerden tüm rakipler bulunacak bu aşamaya ilişkindir.
  3. Proje planının hazırlanması. Şirkete uyarlanmış stratejik plana ilişkin hedeflerin belirlenmesi, yapılması gereken her bir adımın tek tek kişi, gün bazında planlanması. Her bir adımdaki hedeflerin, risklerin ve çözüm yollarının belirlenmesi. Ben olsam ilk sene için hedefimi “şirketin toplantı salonundaki masada piyasayı simüle edebilmek (savaş filmlerindeki strateji boardları gibi) ve olanları görebiliyor muyum, açıklayabiliyor muyum” vb bir şey belirlerdim. Sonraki sene stratejik hedef belirlerdim.
  4. Projenin yapılması, takibi, toplantılar vs vs
  5. Projenin bitmesi

Stratejin olduktan sonra operasyonunun, organizasyonunun, dağıtımının, fiyatın, ERP sisteminin, insan değerlendirme sistemlerinin ve sairenin düzenlenmesi gerekir.

Kısa Özet

Burada anlatılmış olan kısaca şu cümle ile özetlenebilir: piyasadaki gruplar arasından, anlamlı bir kar elde edilebilecek grup ile alış verişi sağlayacak ürünün gerekenlerini değerlendir ve yap. Kar yoksa veya görünmüyorsa yapma.

Eğer anlatılmış olanların şirketiniz için faydalı olacağını düşünüyorsanız iletişime geçebilirsiniz.